Kedves Olvasó

Ezt a blogot azért készítettem el, hogy megosszam a hasonló érdeklődésű emberekkel az akvarisztikával illetve a terrarisztikával kapcsolatos tapasztalataimat. A hobbi és e két témakör szeretetét előnybe részesítve szeretném minél teljesebbé és színesebbé tenni ezt a blogot azért, hogy a Kedves Olvasók is hasznát vehessék.

2010. augusztus 30., hétfő

Terráriumi növények I. - Szobafutóka - Epipremnum aureum

Ezekben a bejegyzésekben szeretnék összegyűjteni pár könnyen tartható és dekoratív növényt, amelyek alkalmasak arra, hogy terráriumban tartsuk őket, ezzel is színesítve az összképet.

A trópusi környezetet utánzó terráriumok egyik kedvelt növénye a szobafutóka(Epipremnum aureum). Trópusokon élő futó növény, amely megfelelő párás környezetben gyorsan fejlődik és hamar benövi a rendelkezésére álló teret.

fényigény:szereti a világos helyeket.
páratartalom: minél párásabb a terrárium levegője annál jobban nő.
hőmérséklet: 16 C° felett.
vízigény: gyakran kell locsolni vagy a leveleit állott vízzel spriccelni.
szaporítás: egy hosszabb hajtást levágunk, majd pár napra a tövénél fogja beletesszük egy üveg vízbe. Ez idő  alatt elkezd gyökeret ereszteni. Másik megoldás még, hogy a levágott tövet ledugjuk jó minőségű virágföldbe. Eredmény mindkét esetben ugyanaz, szinte biztosak lehetünk abban, hogy hamar gyökeret ereszt és fejlődésnek indul.




terráriumi elhelyezés: könnyen felfuttatható a hátfalra, csak biztosítani kell az ideiglenes "tapadást", addig amíg a saját gyökereivel nem rögzíti magát. Nagyobb alapterületű terráriumoknál magát a talajt is be lehet futtatni. Ez a megoldás is nagyon szép összképet eredményez.

Erre jó példa az alábbi pár kép, amelyeken látható a növény talajon és hátfalon is egyaránt:

Bécs - Tengerek Háza

Bécs - Tengerek Háza
Bécs - Tengerek Háza
Gyors növekedése, strapabírósága és nem utolsó sorban dekoratív megjelenése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy terráriumunk egyik fő dísze legyen. Érdemes vele kísérletezni.


Források:Flehming& Strauss - Szobanövények
Képek: Saját

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése