Kedves Olvasó

Ezt a blogot azért készítettem el, hogy megosszam a hasonló érdeklődésű emberekkel az akvarisztikával illetve a terrarisztikával kapcsolatos tapasztalataimat. A hobbi és e két témakör szeretetét előnybe részesítve szeretném minél teljesebbé és színesebbé tenni ezt a blogot azért, hogy a Kedves Olvasók is hasznát vehessék.

2010. augusztus 30., hétfő

"Földhöz ragadt" Riccia Fluitans - úszó májmoha

Az úszó májmoha nagyon dekoratív növény. Természetesen ha nagyon elszaporodik, akkor hajlamos korlátozni az akváriumban élő többi növény életterét. megfelelő fényviszonyok és szén-dioxid szint mellett nagyon gyorsan szaporodik, éppen ezért gyorsan fel is fogok áldozni kb. 1 litert egy kis kísérletezés céljából.
Cél, hogy sikerüljön felrögzíteni az úszó májmohát:
  • kőre
  • fára
  • továbbá az előbbi kettőt elkövetni egy párás terráriumban. 
Kellékek:
  • adott mennyiségű májmoha
  • olló
  • háló(aránylag sűrű szövésű legyen..én olyan hálót használtam, amiben a citromot árulják a boltokban.Előnye, hogy zöld színe majdnem megegyezik a májmoháéval).
  • tereptárgy, amire majd felrögzítjük

A rögzítés nagyon egyszerű. Nincs más dolgunk, mint ráhelyezni az adott tereptárgyra annyi mohát, hogy szépen befedje a felületet. Majd ráhelyezzük a hálót:
Szorosra megfeszítjük, majd alul összekötjük:
Ha ezzel is megvagyunk, akkor már csak el kell helyezni az akváriumban. Ha jól érzi magát a növény, akkor rövid időn belül rátapad a tereptárgyra és növekedni kezd. A háló se fog látszani, így teljesen természetes hatást kapunk.

A terráriumi elhelyezésnél arra kell figyelni, hogy a terrárium egy olyan pontjába helyezzük el a mohákat, ahol több a nedvesség (pl: tocsogó körül, vagy vízesés közelébe). Igyekezzünk minél többet locsolni, nedvesen tartani. Ha minden jól alakul, akkor ezzel a megoldással is sikereket érhetünk el és a növény növekedésnek indul.



Az akvárium vízén lebegve, tereptárgyakon rögzítve, terráriumban és ívató medencében alkalmazva biztosak lehetünk abban, hogy az úszó májmohával egy nagyon sokoldalú növényt kapunk, amely akváriumunk, terráriumunk egy színfoltja lehet.

    1 megjegyzés:

    1. nagyon jó cikk! köszi a tippeket! gyümölcsos háló! micsoda jó ötlet!

      VálaszTörlés